EKLERKI Z ZABAGLIONE I MALINAMI
Słodkie, wykwintne eklery to niebo na talerzu. Krążą o nich pogłoski, że są trudne w przygotowaniu. Wcale tak nie musi być. Klasyka w nowym wydaniu - z włoskim kremem zabaglione i malinami smakują jeszcze lepiej, niż zwykłe, znane wszystkim tysie.
200 ml wody
200g mąki pszennej
5 mniejszych jajek
4 żółtka
100g cukru
100 ml Vin Santo lub Marsali
pół tabliczki czekolady deserowej
Rozpuść masło w garnku. Dodaj wodę i zagotuj. Gdy pojawią się bąbelki dodaj mąkę i szybko wymieszaj, aż ciasto będzie odchodziło od brzegów miski. Wystudź. Następnie dodawaj po jednym jajku, za każdym razem mieszając.
Ciasto wyłóż na papierze do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego. Nakładaj małe porcje i w dużych odstępach, ponieważ ciasto urośnie kilkakrotnie podczas pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 22 minuty. W trakcie pieczenia i chwilę po nie otwieraj drzwiczek piekarnika, ponieważ eklerki opadną i nie da się tego już odratować.
Nakładaj zabaglione do wystudzonych, przeciętych na pół eklerków. Włóż do środka kilka malin i przykryj wierzchnią częścią ciasta. Eklerki polej rozpuszczoną gorzką czekoladą i udekoruj świeżymi malinami.
Lista zakupów
Ciasto parzone
100 g masła200 ml wody
200g mąki pszennej
5 mniejszych jajek
Zabaglione:
4 żółtka100g cukru
100 ml Vin Santo lub Marsali
Dodatkowo:
świeże malinypół tabliczki czekolady deserowej
Przygotowanie
Ciasto parzone:
Rozpuść masło w garnku. Dodaj wodę i zagotuj. Gdy pojawią się bąbelki dodaj mąkę i szybko wymieszaj, aż ciasto będzie odchodziło od brzegów miski. Wystudź. Następnie dodawaj po jednym jajku, za każdym razem mieszając.Ciasto wyłóż na papierze do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego. Nakładaj małe porcje i w dużych odstępach, ponieważ ciasto urośnie kilkakrotnie podczas pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 22 minuty. W trakcie pieczenia i chwilę po nie otwieraj drzwiczek piekarnika, ponieważ eklerki opadną i nie da się tego już odratować.
Zabaglione:
Żółtka ubij na parze z połową cukru. Resztę cukru zagotuj wraz z alkoholem do rozpuszczenia. Gdy żółtka będą nabierały białej masy, dodaj gorący alkohol z cukrem bardzo wąskim strumieniem. Ubijaj żółtka, aż do uzyskania błyszczącej, jasnej masy, o konsystencji budyniu. Po ubijaniu wstaw krem natychmiast do miski z lodem lub zimną wodą. W ten sposób zabaglione zachowa swój połysk.Nakładaj zabaglione do wystudzonych, przeciętych na pół eklerków. Włóż do środka kilka malin i przykryj wierzchnią częścią ciasta. Eklerki polej rozpuszczoną gorzką czekoladą i udekoruj świeżymi malinami.
Komentarze
Prześlij komentarz