TORT PAVLOWEJ Z MALINAMI I MARAKUJĄ
To chyba najlepsze połączenie na świecie. Chrupiąca beza, niczym chmurka, słodkie maliny, egzotyczna marakuja i kremowy serek mascarpone.... Po prostu pycha!
2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemiaczanej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki ziemiaczanej
250g malin
Piekarnik nagrzej do 120 stopni. Bezę ułóż na papierze do pieczenia i uformuj odpowiedni kształt. Na środku zrób wgłębienie (na krem i owoce). Bezę wstaw do piekarnika na półtorej do dwóch godzin, kontrolując temperaturę i czas pieczenia (gdy beza robi się rumiana, skręć temperaturę do 100 stopni).
Ostudzoną bezę udekoruj najpierw kremem mascarpone, następnie marakują, a na koniec świeżymi malinami.
Lista zakupów
Beza
6 białek2 szklanki cukru

Krem
250g mascarpone2 łyżki cukru
Owoce
4 owoce marakui1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki ziemiaczanej
250g malin
Przygotowanie
Beza
Białka ubij na sztywną pianę dodając stopniowo cukier (wsypywanie cukru nie powinno zająć nam dłużej niż 1 minutę ubijania, później może być problem z rozpuszczeniem kryształków, a beza pęknie i nie będzie trzymała formy; łyżkę cukru możemy dodać już przed ubijaniem).Piekarnik nagrzej do 120 stopni. Bezę ułóż na papierze do pieczenia i uformuj odpowiedni kształt. Na środku zrób wgłębienie (na krem i owoce). Bezę wstaw do piekarnika na półtorej do dwóch godzin, kontrolując temperaturę i czas pieczenia (gdy beza robi się rumiana, skręć temperaturę do 100 stopni).
Krem
Mascarpone wymieszaj z cukrem. Gotowe!Owoce
Z marakui wydrąż miąższ z pestkami. Część miąższu przecedź przez sitko, aby pozbyć się pestek. Możemy ich jednak trochę zostawić, aby w naszej kompozycji pozostał chrupiący element. Sok wraz z pestkami oraz cukrem zagotuj do pojawienia się pierwszych bąbelków. Następnie dodaj rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody mąkę ziemniaczaną i zdejmij z ognia, cały czas mieszając. Konfiturę pozostaw do całkowitego wystygnięcia.Ostudzoną bezę udekoruj najpierw kremem mascarpone, następnie marakują, a na koniec świeżymi malinami.
Komentarze
Prześlij komentarz