DEKONSTRUKCJA SERNIKA

Sernik to klasyka gatunku. Dziś sięgamy po najróżniejsze jego odmiany, a ja proponuję tę najbardziej odmienną - dekonstrukcję sernika.

Lista zakupów


Kruche ciastko:

150 g masła
170g mąki pszennej
50g  mąki ziemniaczanej
1 jajko
75 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

250g ricotty
100 g cukru
skórka otarta z jednej cytryny
kilka kropli soku z cytryny

Dodatki:

szklanka mailn świeżych lub mrożonych
cukier
śmietanka
jabłko
płatki kwiatów jadalnych

Przygotowanie


Kruche ciastko


Wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj masło i szybko zagnieć do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodaj jajko i ponownie dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego koła. Wstaw ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.


Masa serowa


Ricottę wymieszaj z cukrem. Dodaj do niej skórkę oraz sok z cytryny. Ricotta ma dość mdły i płaski smak, dlatego należy samemu kontrolować ilość dodatków dodawanych do niej. Tak naprawdę im więcej, tym lepiej. Potrzebna jest zdecydowanie większa ilość cukru niż do zwykłej masy serowej.

Dodatki


Przygotuj sos malinowy. Maliny zagotuj w rondelku z odrobiną wody i odrobiną cukru do smaku. Ostudź.

Na patelni rozpuść cukier i doprowadź do powstania karmelu. Następnie dodaj kilka kropel śmietany, aby karmel otrzymał konsystencję "sosu".

Pokrój na cienkie plasterki (nie potrzeba obierać go ze skórki i wyjmować gniazd nasiennych). Wysusz je w piekarniku, w temperaturze około 200 stopni przez 10-15 minut.


Wszystkie elementy dekonstrukcji połącz w całość. Na talerzu umieść sos malinowy. Następnie ułóż ciastko a na nim masę serową. Na wierzchu polej masę serową kilkoma kroplami sosu karmelowego i ułóż chips jabłkowy. Całość oprósz płatkami kwiatów. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TORT PAVLOWEJ Z MALINAMI I MARAKUJĄ

DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ