DEKONSTRUKCJA SERNIKA
Sernik to klasyka gatunku. Dziś sięgamy po najróżniejsze jego odmiany, a ja proponuję tę najbardziej odmienną - dekonstrukcję sernika.
170g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 jajko
75 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
skórka otarta z jednej cytryny
kilka kropli soku z cytryny
cukier
śmietanka
jabłko
płatki kwiatów jadalnych
Wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj masło i szybko zagnieć do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodaj jajko i ponownie dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego koła. Wstaw ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Ricottę wymieszaj z cukrem. Dodaj do niej skórkę oraz sok z cytryny. Ricotta ma dość mdły i płaski smak, dlatego należy samemu kontrolować ilość dodatków dodawanych do niej. Tak naprawdę im więcej, tym lepiej. Potrzebna jest zdecydowanie większa ilość cukru niż do zwykłej masy serowej.
Przygotuj sos malinowy. Maliny zagotuj w rondelku z odrobiną wody i odrobiną cukru do smaku. Ostudź.
Na patelni rozpuść cukier i doprowadź do powstania karmelu. Następnie dodaj kilka kropel śmietany, aby karmel otrzymał konsystencję "sosu".
Pokrój na cienkie plasterki (nie potrzeba obierać go ze skórki i wyjmować gniazd nasiennych). Wysusz je w piekarniku, w temperaturze około 200 stopni przez 10-15 minut.
Wszystkie elementy dekonstrukcji połącz w całość. Na talerzu umieść sos malinowy. Następnie ułóż ciastko a na nim masę serową. Na wierzchu polej masę serową kilkoma kroplami sosu karmelowego i ułóż chips jabłkowy. Całość oprósz płatkami kwiatów.
Lista zakupów
Kruche ciastko:
150 g masła170g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 jajko
75 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
250g ricotty100 g cukru
skórka otarta z jednej cytryny
kilka kropli soku z cytryny
Dodatki:
szklanka mailn świeżych lub mrożonychcukier
śmietanka
jabłko
płatki kwiatów jadalnych
Przygotowanie
Kruche ciastko
Wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj masło i szybko zagnieć do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodaj jajko i ponownie dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego koła. Wstaw ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Masa serowa
Dodatki
Na patelni rozpuść cukier i doprowadź do powstania karmelu. Następnie dodaj kilka kropel śmietany, aby karmel otrzymał konsystencję "sosu".
Pokrój na cienkie plasterki (nie potrzeba obierać go ze skórki i wyjmować gniazd nasiennych). Wysusz je w piekarniku, w temperaturze około 200 stopni przez 10-15 minut.
Wszystkie elementy dekonstrukcji połącz w całość. Na talerzu umieść sos malinowy. Następnie ułóż ciastko a na nim masę serową. Na wierzchu polej masę serową kilkoma kroplami sosu karmelowego i ułóż chips jabłkowy. Całość oprósz płatkami kwiatów.
Komentarze
Prześlij komentarz