MIĘTOWY LEŚNY MECH

Klasyczny leśny mech robi się zazwyczaj ze szpinakiem. Jednak mięta ma dużo więcej walorów smakowych. Nadaje ciastu lekkości, świeżości i pewnej nowoczesności. Idealny deser na letnie wieczory.

Lista zakupów

Miętowy biszkopt

2 doniczki mięty
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
½ szklanki rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

250g mascarpone
2 łyżki cukru
sok z ½ cytryny
skórka otarta z 1 limonki

Dodatkowo

owoce (maliny, czerwona porzeczka, borówki, jagody....)
listki mięty do dekoracji
sok z cytryny do nasączenia

Przygotowanie

Miętowy biszkopt

Piekarnik rozgrzej do 165 stopni. Przygotuj okrągłą blachę. Wysmaruj ją masłem i oprósz kaszą manną.

Listki mięty drobno posiekaj lub zblenduj.

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę i dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Dodawaj po jednym żółtku delikatnie mieszając, następnie dodaj wąskim strumieniem rozpuszczone, ostudzone masło. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec dodaj drobno posiekane listki mięty.

Masę przełóż na przygotowaną wcześniej blachę. Piecz ciasto 35 minut.

Krem

Mascarpone wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z limonki.


Miętowy biszkopt ostudź i podziel w poprzek na dwa blaty. Każdy z nich skrop sokiem z cytryny i ułóż równomiernie krem. Ciasto udekoruj na wierzchu listkami mięty oraz owocami.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DEKONSTRUKCJA SERNIKA

TORT PAVLOWEJ Z MALINAMI I MARAKUJĄ

DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ