MIĘTOWY LEŚNY MECH
Klasyczny leśny mech robi się zazwyczaj ze szpinakiem. Jednak mięta ma dużo więcej walorów smakowych. Nadaje ciastu lekkości, świeżości i pewnej nowoczesności. Idealny deser na letnie wieczory.
Lista zakupów
Miętowy biszkopt
2 doniczki mięty
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
½ szklanki rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
250g mascarpone
2 łyżki cukru
sok z ½ cytryny
skórka otarta z 1 limonkiDodatkowo
owoce (maliny, czerwona porzeczka, borówki, jagody....)
listki mięty do dekoracji
sok z cytryny do nasączenia
Przygotowanie
Miętowy biszkopt
Piekarnik rozgrzej do 165 stopni. Przygotuj okrągłą blachę.
Wysmaruj ją masłem i oprósz kaszą manną.
Listki mięty drobno posiekaj lub zblenduj.
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę i
dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Dodawaj po jednym żółtku delikatnie
mieszając, następnie dodaj wąskim strumieniem rozpuszczone, ostudzone masło.
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec dodaj drobno posiekane listki
mięty.
Masę przełóż na przygotowaną wcześniej blachę. Piecz ciasto
35 minut.
Krem
Mascarpone wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z
limonki.
Miętowy biszkopt ostudź i podziel w poprzek na dwa blaty.
Każdy z nich skrop sokiem z cytryny i ułóż równomiernie krem. Ciasto udekoruj
na wierzchu listkami mięty oraz owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz