MUFFINKI Z JAGODAMI
Jagody to zdecydowanie smak wakacji. Szkoda, że sezon jagodowy trwa tak krótko. Dlatego też trzeba wykorzystać ten czas na przygotowanie pysznych jagodowych deserów.
Lista zakupów
100 g rozpuszczonego masła
150 ml mleka
2 jajka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
130g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka otarta z jednej cytryny
szklanka jagód
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj formę na muffinki
i ok. 12 papilotek (lub silikonowe foremki).
W misce wymieszaj mleko, masło, jajka oraz skórkę z cytryny.
W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie połącz ze sobą
obie mieszaniny i zmiksuj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodaj
jagody i delikatnie wymieszaj.
Masę nakładaj do papilotek, pozostawiając około 1 cm brzegu u
góry. Piecz 30 minut (do suchego patyka).
Komentarze
Prześlij komentarz