MUFFINKI Z JAGODAMI

Jagody to zdecydowanie smak wakacji. Szkoda, że sezon jagodowy trwa tak krótko. Dlatego też trzeba wykorzystać ten czas na przygotowanie pysznych jagodowych deserów.



Lista zakupów

100 g rozpuszczonego masła
150 ml mleka
2 jajka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
130g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka otarta z jednej cytryny
szklanka jagód

Przygotowanie


Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj formę na muffinki i ok. 12 papilotek (lub silikonowe foremki).

W misce wymieszaj mleko, masło, jajka oraz skórkę z cytryny. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Następnie połącz ze sobą obie mieszaniny i zmiksuj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.

Masę nakładaj do papilotek, pozostawiając około 1 cm brzegu u góry. Piecz 30 minut (do suchego patyka).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DEKONSTRUKCJA SERNIKA

TORT PAVLOWEJ Z MALINAMI I MARAKUJĄ

DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ