TORT PAVLOVEJ Z KREMEM CZEKOLADOWYM I WIŚNIAMI
Na początek beza! Mój ukochany deser, któy mimo ubogiej listy składników, wygląda szlachetnie i wyśmienicie smakuje. Tort Pavlovej spotyka się w różnych odsłonach, z najróżniejszymi dodatkami. Moja propozycja wydaje się dość klasyczna, aczkolwiek wyjątkowo smaczna.
Lista zakupów
Beza
5 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
Krem czekoladowy
500ml śmietanki 36%
200g czekolady deserowej
100g mlecznej czekolady
Frużelina wiśniowa
300g wiśni
sok z 1 cytryny
50 ml rumu
1/2 szklanki cukru
3-4 ziarenka kardamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Beza
Piekarnik nagrzej do 150 stopni.
Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo po 1 łyżce cukru. Gotową bezę ułóż na papierze do pieczenia i uformuj wedle życzenia.
Bezę wstaw do nagrzanego piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 110-120 stopni. Piecz przez około 2 godziny.
Krem czekoladowy
Czekoladę deserową oraz mleczną połam na kosteczki i rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie ostudź.
W metalowej misce ubij schłodzoną śmietankę na sztywno. Następnie dodaj do niej po łyżce ostudzonej, rozpuszczonej czekolady i mieszaj uważając, aby śmietanka nie zmniejszyła objętości. Gotową masę pozostaw w lodówce na około godzinę.
Frużelina wiśniowa
Wiśnie przekrój na pół i pozbądź się pestek. Zagotuj wiśnie w rondelku z sokiem z cytryny oraz cukrem. Dodaj rum oraz kardamon i gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut. Na koniec dodaj wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną, zdejmując wiśnie z ognia.
Bezę udekoruj kremem czekoladowym, a następnie ułóż na nim frużelinę wiśniową. Przed podaniem schłodź w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz