TORT PAVLOVEJ Z KREMEM CZEKOLADOWYM I WIŚNIAMI

Na początek beza! Mój ukochany deser, któy mimo ubogiej listy składników, wygląda szlachetnie i wyśmienicie smakuje. Tort Pavlovej spotyka się w różnych odsłonach, z najróżniejszymi dodatkami. Moja propozycja wydaje się dość klasyczna, aczkolwiek wyjątkowo smaczna.

Lista zakupów

Beza

5 białek
1 i 1/2 szklanki cukru

Krem czekoladowy

500ml śmietanki 36%
200g czekolady deserowej
100g mlecznej czekolady

Frużelina wiśniowa

300g wiśni
sok z 1 cytryny
50 ml rumu
1/2 szklanki cukru
3-4 ziarenka kardamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie 

Beza

Piekarnik nagrzej do 150 stopni. 

Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo po 1 łyżce cukru. Gotową bezę ułóż na papierze do pieczenia i uformuj wedle życzenia.

Bezę wstaw do nagrzanego piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 110-120 stopni. Piecz przez około 2 godziny.

Krem czekoladowy

Czekoladę deserową oraz mleczną połam na kosteczki i rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie ostudź.

W metalowej misce ubij schłodzoną śmietankę na sztywno. Następnie dodaj do niej po łyżce ostudzonej, rozpuszczonej czekolady i mieszaj uważając, aby śmietanka nie zmniejszyła objętości. Gotową masę pozostaw w lodówce na około godzinę.

Frużelina wiśniowa

Wiśnie przekrój na pół i pozbądź się pestek. Zagotuj wiśnie w rondelku z sokiem z cytryny oraz cukrem. Dodaj rum oraz kardamon i gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut. Na koniec dodaj wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną, zdejmując wiśnie z ognia.


Bezę udekoruj kremem czekoladowym, a następnie ułóż na nim frużelinę wiśniową. Przed podaniem schłodź w lodówce. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DEKONSTRUKCJA SERNIKA

TORT PAVLOWEJ Z MALINAMI I MARAKUJĄ

EKSPRESOWY MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY