BAKLAVA
Mój ukochany deser. Zawsze kojarzy mi się z wakacjami w
Turcji czy Grecji. Właśnie te dwa kraje spierają się o przynależność baklavy.
Dla mnie jedzenie baklavy to jakby ugryźć kawałek nieba, a jej przygotowywanie
jest prawdziwym kulinarnym świętem w mojej kuchni.
Lista zakupów
Baklava
4 szklanki orzechów włoskich
1 opakowanie ciasta filo
1 szklanka cukru
2 łyżki cynamonu
1 kostka wysokiej jakości masła lub masła klarowanego
Syrop miodowo-cukrowy
1 i 1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 laska cynamonu
1 łyżka cynamonu mielonego
kawałek skórki pomarańczy i cytryny
1 szklanka miodu
Przygotowanie
Baklava
Orzechy posiekaj drobno (ja robię to za pomocą tłuczka do mięsa), wymieszaj je z cukrem i cynamonem.
Blachę wysmaruj masłem. Resztę masła rozpuść w rondelku. Na wysmarowanej blaszce ułóż pierwszy arkusz ciasta filo. Posmaruj go szczodrze rozpuszczonym masłem. W ten sposób ułóż jeden na drugim 6 arkuszy ciasta filo. Ostatni arkusz też posmaruj.
Na pierwszej warstwie ciasta ułóż połowę orzechów. Ułóż równomiernie. Następnie na warstwie orzechów ułóż w podobny sposób jak poprzednio dwa arkusze ciasta.
Czynności te powtarzaj zgodnie ze schematem
6 arkuszy - orzechy - 2 arkusze - orzechy - 2 arkusze - orzechy - 6 arkuszy
W czasie gdy układamy jeden arkusz, pozostałe powinny być przykryte wilgotną ściereczką, aby nie wysychały niepotrzebnie.
Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Tak przygotowaną baklawę podziel na trójkąty za pomocą ostrego noża (każdy kawałek musi być dokładnie podzielony). Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-60 minut, aż baklava ładnie się zarumieni.
Syrop miodowo-cukrowy
Wszystkie składniki oprócz miodu połącz i zagotuj w rondelku. Gotuj na wolnym ogniu około 15-20 minut, aż syrop delikatnie zgęstnieje. Na koniec dodaj miód i gotuj jeszcze dwie minuty.
Syropem zalej gorącą baklavę od razu po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej byłoby, aby baklava dobrze nasiąknęła syropem przez całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz