SZARLOTKA Z ROZMARYNEM

Nadeszła jesień. Czas na cieplutki kocyk, kominek i dom pachnący babcinym ciastem. Nic tak nie rozgrzewa jak gorąca szarlotka. Oto najlepszy na świecie przepis!

Lista zakupów

 

Ciasto

400 g mąki pszennej
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 ml mleka
160 g miękkiego masła

Jabłka

1 kg kwaśnych jabłek
40g masła
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2-3 gałązki rozmarynu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

 Ciasto


Masło utrzyj z cukrem. Dodaj całe jajka, a następnie mleko. Dodaj wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.

Ciasto podziel na dwie części. Jedną rozłóż na blasze o średnicy około 24 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. W tym czasie uformuj podobnie drugą część ciasta, aby przykryć nim przygotowane w międzyczasie jabłka.

 Jabłka


Jabłka dokładnie obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w niedużą kostkę. Jabłka podduś na maśle, następnie dodaj pół szklanki zimnej wody. Dodaj cukier, cynamon oraz rozmaryn. Gotuj jabłka pod przykryciem przez około 5-7 minut, nie dopuść do całkowitego rozgotowania. Na koniec opcjonalnie dodaj wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną, aby masa zgęstniała.



Po podpieczeniu spodniej warstwy ciasta, połóż na nim jabłka, a następnie drugą warstwę ciasta. Piecz jeszcze przez 30-35 minut w tej samej temperaturze.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DEKONSTRUKCJA SERNIKA

TORT PAVLOWEJ Z MALINAMI I MARAKUJĄ

DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ