SZARLOTKA Z ROZMARYNEM
Nadeszła jesień. Czas na cieplutki kocyk, kominek i dom pachnący babcinym ciastem. Nic tak nie rozgrzewa jak gorąca szarlotka. Oto najlepszy na świecie przepis!
Lista zakupów
Ciasto
400 g mąki pszennej
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 ml mleka
160 g miękkiego masła
Jabłka
1 kg kwaśnych jabłek
40g masła
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2-3 gałązki rozmarynu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Ciasto
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj całe jajka, a następnie mleko.
Dodaj wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą
masę.
Ciasto podziel na dwie części. Jedną rozłóż na blasze o
średnicy około 24 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.
W tym czasie uformuj podobnie drugą część ciasta, aby przykryć nim przygotowane
w międzyczasie jabłka.
Jabłka
Jabłka dokładnie obierz ze skórki, pozbądź się gniazd
nasiennych i pokrój w niedużą kostkę. Jabłka podduś na maśle, następnie dodaj
pół szklanki zimnej wody. Dodaj cukier, cynamon oraz rozmaryn. Gotuj jabłka pod
przykryciem przez około 5-7 minut, nie dopuść do całkowitego rozgotowania. Na
koniec opcjonalnie dodaj wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną, aby masa
zgęstniała.
Po podpieczeniu spodniej warstwy ciasta, połóż na nim
jabłka, a następnie drugą warstwę ciasta. Piecz jeszcze przez 30-35 minut w tej
samej temperaturze.
Komentarze
Prześlij komentarz