BATONY ENERGETYCZNE
Kto powiedział, że słodycze muszą być niezdrowe i kaloryczne? W dzisiejszym świecie owsianki, amarantusa i pestek dyni pasjonaci zdrowego żywienia tworzą słodkości, w których nie znajdziemy grama cukru, tłuszczu czy konserwantów. Moja propozycja to proste batony energetyczne, które możemy przygotować na różne sposoby, z użyciem ulubionych dodatków.
1 duży dojrzały banan
3/4 szklanki płatków owsianych
6 suszonych daktyli
6 suszonych fig
po garści: słonecznika, żurawiny, orzechów laskowych, płatków migdałowych
1 i 1/2 łyżki miodu
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Przygotuj formę żaroodporną, wyłóż ją papierem do pieczenia.
Banana pokrój. Zblenduj go dokładnie.
Daktyle i figi pokrój na drobną kostkę. Wymieszaj je z płatkami owsianymi, słonecznikiem, żurawiną, orzechami i płatkami migdałowymi (lub dowolnymi innymi dodatkami). Dodaj mus z banana oraz miód. Wszystko wymieszaj chwilę, do połączenia się składników. Mieszankę przełóż do przygotowanej wcześniej formy.
Piecz około pół godziny, aż płatki owsiane nabiorą złocistego koloru.
Ciasto wystudź lekko. Jeszcze ciepłe pokrój na prostokąty.
Lista zakupów

3/4 szklanki płatków owsianych
6 suszonych daktyli
6 suszonych fig
po garści: słonecznika, żurawiny, orzechów laskowych, płatków migdałowych
1 i 1/2 łyżki miodu
Przygotowanie
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Przygotuj formę żaroodporną, wyłóż ją papierem do pieczenia.
Banana pokrój. Zblenduj go dokładnie.
Daktyle i figi pokrój na drobną kostkę. Wymieszaj je z płatkami owsianymi, słonecznikiem, żurawiną, orzechami i płatkami migdałowymi (lub dowolnymi innymi dodatkami). Dodaj mus z banana oraz miód. Wszystko wymieszaj chwilę, do połączenia się składników. Mieszankę przełóż do przygotowanej wcześniej formy.
Piecz około pół godziny, aż płatki owsiane nabiorą złocistego koloru.
Ciasto wystudź lekko. Jeszcze ciepłe pokrój na prostokąty.
Komentarze
Prześlij komentarz