BATONY ENERGETYCZNE

Kto powiedział, że słodycze muszą być niezdrowe i kaloryczne? W dzisiejszym świecie owsianki, amarantusa i pestek dyni pasjonaci zdrowego żywienia tworzą słodkości, w których nie znajdziemy grama cukru, tłuszczu czy konserwantów. Moja propozycja to proste batony energetyczne, które możemy przygotować na różne sposoby, z użyciem ulubionych dodatków.

Lista zakupów

1 duży dojrzały banan
3/4 szklanki płatków owsianych
6 suszonych daktyli
6 suszonych fig
po garści: słonecznika, żurawiny, orzechów laskowych, płatków migdałowych
1 i 1/2 łyżki miodu

Przygotowanie


Piekarnik nastaw na 180 stopni. Przygotuj formę żaroodporną, wyłóż ją papierem do pieczenia.

Banana pokrój. Zblenduj go dokładnie.

Daktyle i figi pokrój na drobną kostkę. Wymieszaj je z płatkami owsianymi, słonecznikiem, żurawiną, orzechami i płatkami migdałowymi (lub dowolnymi innymi dodatkami). Dodaj mus z banana oraz miód. Wszystko wymieszaj chwilę, do połączenia się składników. Mieszankę przełóż do przygotowanej wcześniej formy.

Piecz około pół godziny, aż płatki owsiane nabiorą złocistego koloru. 

Ciasto wystudź lekko. Jeszcze ciepłe pokrój na prostokąty.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DEKONSTRUKCJA SERNIKA

TORT PAVLOWEJ Z MALINAMI I MARAKUJĄ

EKLERKI Z ZABAGLIONE I MALINAMI