GRANITA LIMONKOWA Z BORÓWKAMI
Granita to deser uwielbiany przez Włochów, serwowany w ciepłe letnie wieczory. Jest to najprostszy sposób na własnoręczne, domowe lody. Granita limonkowa gwarantuje orzeźwienie w upalne dni, zaskakuje prostotą smaku i łatwością wykonania.
Lista zakupów
sok z 3 limonek
skórka otarta z 1 limonki
3/4 szklanki wody
4 łyżki cukru
garść borówek
kilka listków mięty
Przygotowanie
Sok z limonki wymieszaj ze skórką, wodą oraz cukrem. Mieszaj do czasu, gdy cukier się rozpuści.
Mieszaninę wstaw do zamrażarki. Po godzinie wymieszaj. Następnie mieszaj granitę co pół godziny, aby nabrała kryształkowej struktury (czynność tę powtarzaj przez około 4 godziny).
Granitę podawaj z borówkami oraz miętą.
Komentarze
Prześlij komentarz