GRANITA LIMONKOWA Z BORÓWKAMI

Granita to deser uwielbiany przez Włochów, serwowany w ciepłe letnie wieczory. Jest to najprostszy sposób na własnoręczne, domowe lody. Granita limonkowa gwarantuje orzeźwienie w upalne dni, zaskakuje prostotą smaku i łatwością wykonania.

Lista zakupów

sok z 3 limonek
skórka otarta z 1 limonki
3/4 szklanki wody
4 łyżki cukru
garść borówek
kilka listków mięty

Przygotowanie

Sok z limonki wymieszaj ze skórką, wodą oraz cukrem. Mieszaj do czasu, gdy cukier się rozpuści. 

Mieszaninę wstaw do zamrażarki. Po godzinie wymieszaj. Następnie mieszaj granitę co pół godziny, aby nabrała kryształkowej struktury (czynność tę powtarzaj przez około 4 godziny). 

Granitę podawaj z borówkami oraz miętą.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DEKONSTRUKCJA SERNIKA

TORT PAVLOWEJ Z MALINAMI I MARAKUJĄ

EKLERKI Z ZABAGLIONE I MALINAMI