KLASYCZNE WŁOSKIE TIRAMISU

Znane na całym świecie tiramisu to prawdziwa harmonia smaku i delikatności. Połączenie lekkiego kremu z nasączonymi kawą biszkoptami czyni deser doskonałością, mimo prostoty wykonania.


Lista zakupów

3 jajka
250g  mascarpone
3 łyżki cukru
biszkopty
¾ szklanki mocnej kawy
3 łyżki amaretto
kakao

Przygotowanie


Białka oddziel od żółtek. Ubij żółtka z cukrem, do czasu aż cukier się rozpuści, a żółtka zmienią kolor na biały. Do ubitych żółtek dodaj mascarpone i wymieszaj krótko.

W osobnej misce ubij białka. Wymieszaj je delikatnie z wcześniej przygotowaną masą.

Na dno pucharku ułóż trochę kremu. Następnie ułóż biszkopty namoczone w kawie z amaretto. Biszkopty przykryj warstwą kremu. Tak przygotowany deser pozostaw w lodówce na około 7 godzin lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprósz tiramisu odrobiną kakao.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DEKONSTRUKCJA SERNIKA

TORT PAVLOWEJ Z MALINAMI I MARAKUJĄ

EKLERKI Z ZABAGLIONE I MALINAMI