KLASYCZNE WŁOSKIE TIRAMISU
Znane na całym świecie tiramisu to prawdziwa harmonia smaku i delikatności. Połączenie lekkiego kremu z nasączonymi kawą biszkoptami czyni deser doskonałością, mimo prostoty wykonania.
Lista zakupów

3 jajka
250g mascarpone
3 łyżki cukru
biszkopty
¾ szklanki mocnej kawy
3 łyżki amaretto
kakao
Przygotowanie
Białka oddziel od żółtek. Ubij żółtka z cukrem, do czasu aż
cukier się rozpuści, a żółtka zmienią kolor na biały. Do ubitych żółtek dodaj
mascarpone i wymieszaj krótko.
W osobnej misce ubij białka. Wymieszaj je delikatnie z
wcześniej przygotowaną masą.
Na dno pucharku ułóż trochę kremu. Następnie ułóż biszkopty
namoczone w kawie z amaretto. Biszkopty przykryj warstwą kremu. Tak
przygotowany deser pozostaw w lodówce na około 7 godzin lub najlepiej na całą
noc. Przed podaniem oprósz tiramisu odrobiną kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz