LETNIE CIASTO Z OWOCAMI

Szybkie, łatwe i smaczne ciasto, idealne na wizytę niespodziewanych gości. Deser wymaga składników, który każdy z nas na co dzień znajduje w swojej lodówce. Można więc go przygotowywać na okrągło.

Lista zakupów:


4 jajka
200g cukru
75g rozpuszczonego, ostudzonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
300g mąki pszennej
owoce (czerwona porzeczka, maliny, wiśnie, jagody, borówki)

Przygotowanie


Przygotuj piekarnik. Nagrzej go do temperatury 180 stopni. Blachę o średnicy ok. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz kaszą manną. Opłucz owoce.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo po łyżce cukru, na koniec dodaj cukier z prawdziwą wanilią. Ubijaj do czasu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Od tej pory mieszaj ostrożnie powstałą masę łyżką, uważając, aby piana nie opadła. Dodaj wąskim strumieniem masło, cały czas mieszając. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia w trzech etapach.

Gotową masę przełóż do blachy. Osuszone owoce ułóż na powierzchni ciasta. Piecz 45-50 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DEKONSTRUKCJA SERNIKA

TORT PAVLOWEJ Z MALINAMI I MARAKUJĄ

EKLERKI Z ZABAGLIONE I MALINAMI