PLACKI Z JABŁKAMI
Świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Idealne na gorące dni, kiedy nie chce nam się stać przy garach. Placuszki doskonale sprawdzają się także jako deser.
Lista zakupów
1 kg jabłek
200g mąki
200 ml mleka
100g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
olej do smażeniaPrzygotowanie
Jabłka dokładnie opłucz i obierz ze skórki, pozbądź się
gniazd nasiennych. Pokrój je na małe, cienkie kawałeczki.
Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę.
Pozostałe składniki połącz ze sobą, aby uzyskać gładką masę
o konsystencji śmietany. Dodaj pokrojone jabłka. Na koniec dodaj delikatnie
ubite białka, tak aby piana nie opadła. Smaż na oleju do czasu, aż placki
nabiorą złocistego koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz