MALINOWA PANNA COTTA

Maliny to chyba najlepszy dodatek do każdego deseru. W każdej postaci smakują wyśmienicie. Najlepsze są jednak te zerwane prosto z krzaczka. Dla amatorów bardziej skomplikowanej formy jedzenia malin polecam malinową panna cottę.

Lista zakupów


300g malin świeżych lub mrożonych
3 łyżeczki żelatyny w proszku
250 ml kremówki
100 ml mleka
5 łyżek cukru

Przygotowanie


Maliny rozgotuj (jeśli używasz świeżych malin, dodaj do nich kilka kropel wody). Ostudź i przecedź przez sito, aby pozbyć się pestek.

W szklance namocz żelatynę. Wymieszaj ją z dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut.

W rondelku zagotuj kremówkę z mlekiem i cukrem. W momencie gdy zacznie się gotować zdejmij z ognia. Dodawaj stopniowo maliny, aby mikstura się nie zważyła. Ponownie zagotuj i szybko zdejmij z ognia. Dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia się. 

Masę wlej do 4 filiżanek i pozostaw w lodówce na całą noc. W wersji szybkiej możesz wstawić deser na około 2 godziny do zamrażarki (w wyjątkowych sytuacjach, lepiej w lodówce ;)). 

Deser jest dość kłopotliwy podczas wyjmowania z filiżanek. Można więc filiżanki zanurzyć na sekundę we wrzątku, a następnie wyłożyć na talerzyk.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DEKONSTRUKCJA SERNIKA

TORT PAVLOWEJ Z MALINAMI I MARAKUJĄ

DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ