TARTA JEŻYNOWA Z PALONĄ BEZĄ SZWAJCARSKĄ
Sezon na jeżyny trwa! Doskonale więc wykorzystać okazję i przygotować pyszne słodkości z tego produktu.
0,5kg świeżych jeżyn
5 łyżek cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 białka
150g cukru
Lista zakupów
Kruche ciasto
150g miękkiego masła
170g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
75g cukru
1 duże jajko
Nadzienie
0,5kg świeżych jeżyn5 łyżek cukru
1 łyżka soku z cytryny
Beza szwajcarska
3 białka150g cukru
Przygotowanie
Kruche ciasto
W misce wymieszaj suche składniki. Dodaj masło pokrojone w
kostkę. Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodaj całe
jajko. Ciasto zawiń folią i pozostaw w lodówce na około godzinę.
Przygotuj piekarnik. Nagrzej go do temperatury 170 stopni.
Ciasto rozłóż w odpowiednim naczyniu. Wstaw do piekarnika na
15 minut.
Nadzienie
Jeżyny wymieszaj w misce z cukrem i sokiem z cytryny. Ułóż jeżyny na podpieczonym cieście. Piecz następnie przez 15 minut.
Beza szwajcarska
Białka zacznij ubijać na parze. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj na wysokich obrotach, aż beza będzie sztywna.
Bezę ułóż na ostudzonej tarcie za pomocą rękawa cukierniczego. Opal bezę za pomocą palnika lub wstaw ciasto na kilka sekund na górną półkę rozgrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika.
Komentarze
Prześlij komentarz