TARTA JEŻYNOWA Z PALONĄ BEZĄ SZWAJCARSKĄ

Sezon na jeżyny trwa! Doskonale więc wykorzystać okazję i przygotować pyszne słodkości z tego produktu.

Lista zakupów


Kruche ciasto

150g miękkiego masła
170g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
75g cukru
1 duże jajko


Nadzienie

0,5kg świeżych jeżyn
5 łyżek cukru
1 łyżka soku z cytryny


Beza szwajcarska

3 białka
150g cukru

Przygotowanie


Kruche ciasto


W misce wymieszaj suche składniki. Dodaj masło pokrojone w kostkę. Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodaj całe jajko. Ciasto zawiń folią i pozostaw w lodówce na około godzinę.

Przygotuj piekarnik. Nagrzej go do temperatury 170 stopni.

Ciasto rozłóż w odpowiednim naczyniu. Wstaw do piekarnika na 15 minut.

Nadzienie


Jeżyny wymieszaj w misce z cukrem i sokiem z cytryny. Ułóż jeżyny na podpieczonym cieście. Piecz następnie przez 15 minut.

Beza szwajcarska


Białka zacznij ubijać na parze. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj na wysokich obrotach, aż beza będzie sztywna. 

Bezę ułóż na ostudzonej tarcie za pomocą rękawa cukierniczego. Opal bezę za pomocą palnika lub wstaw ciasto na kilka sekund na górną półkę rozgrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DEKONSTRUKCJA SERNIKA

TORT PAVLOWEJ Z MALINAMI I MARAKUJĄ

EKSPRESOWY MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY