DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
Nie ma nic piękniejszego niż zapach świeżo upieczonego ciasta w domu... A w szczególności ciasta drożdżowego. Jesienna aura sprzyja domowym wypiekom, takim jak pyszne drożdżówki. Łapmy ostatnią okazję na świeże maliny, które idealnie pasują do każdego wypieku!
50g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
ok 400g mąki tortowej
1 szklanka cukru
szczypta soli
3 jajka
170g miękkiego masła
300g malin
1 opakowanie cukru waniliowego
Kruszonka
50g masła
100g masła
50g cukru
garść płatków migdałowych
Przygotuj rozczyn. Drożdże pokrusz i wsyp do ciepłego mleka. Dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Pozostaw na około 10 minut w ciepłym miejscu, aż drożdże całkowicie wypełnią szklankę.
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj gotowy rozczyn i wymieszaj za pomocą drewnianej pałki lub przy użyciu robota kuchennego ze specjalną końcówką do ciasta drożdżowego. Następnie dodawaj po jednym jajku, w dalszym ciągu mieszając. Na koniec dodaj bardzo miękkie masło. Ciasto drożdżowe wyrabiaj ręcznie bądź za pomocą robota.
Zgodnie z regułą naszych babć, ciasto drożdżowe powinno się wyrabiać jak najdłużej (stara szkoła mówi, że nawet do godziny). Jeśli mamy robot kuchenny, nasza praca będzie zdecydowanie łatwiejsza, wystarczy pół godziny do 40 minut na średnich obrotach. Gotowe ciasto drożdżowe powinno być gładkie i błyszczące oraz powinno odklejać się od palców i brzegów miski.
Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce. Pozostaw je tam do czasu, aż całkowicie wypełni miskę.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę migdałową. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie za pomocą widelca, nie ogrzewając zbyt mocno masła.
Po tym czasie ponownie wyrób ciasto. Rozwałkuj je i ułóż na nim maliny. Następnie owoce posyp cukrem waniliowym. Z ciasta drożdżowego uformuj roladę i pokrój ją na kilkucentymetrowe paski (powstaną drożdżówki w kształcie ślimaka). Drożdżówki odstaw jeszcze na pół godziny, aby wyrosły ponownie. W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni. Na koniec posmaruj drożdżówki roztrzepanym, jajkiem. Posyp je kruszonką. Wstaw drożdżówki i piecz je około 18 minut, do czasu aż się zarumienią.
Lista zakupów
Drożdżówki
50g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
ok 400g mąki tortowej
1 szklanka cukru
szczypta soli
3 jajka
170g miękkiego masła
300g malin
1 opakowanie cukru waniliowego
Kruszonka
50g masła
100g masła
50g cukru
garść płatków migdałowych
Przygotowanie
Drożdże, masło i jajka wyjmij wcześniej, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.Przygotuj rozczyn. Drożdże pokrusz i wsyp do ciepłego mleka. Dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Pozostaw na około 10 minut w ciepłym miejscu, aż drożdże całkowicie wypełnią szklankę.
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj gotowy rozczyn i wymieszaj za pomocą drewnianej pałki lub przy użyciu robota kuchennego ze specjalną końcówką do ciasta drożdżowego. Następnie dodawaj po jednym jajku, w dalszym ciągu mieszając. Na koniec dodaj bardzo miękkie masło. Ciasto drożdżowe wyrabiaj ręcznie bądź za pomocą robota.
Zgodnie z regułą naszych babć, ciasto drożdżowe powinno się wyrabiać jak najdłużej (stara szkoła mówi, że nawet do godziny). Jeśli mamy robot kuchenny, nasza praca będzie zdecydowanie łatwiejsza, wystarczy pół godziny do 40 minut na średnich obrotach. Gotowe ciasto drożdżowe powinno być gładkie i błyszczące oraz powinno odklejać się od palców i brzegów miski.
Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce. Pozostaw je tam do czasu, aż całkowicie wypełni miskę.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę migdałową. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie za pomocą widelca, nie ogrzewając zbyt mocno masła.
Po tym czasie ponownie wyrób ciasto. Rozwałkuj je i ułóż na nim maliny. Następnie owoce posyp cukrem waniliowym. Z ciasta drożdżowego uformuj roladę i pokrój ją na kilkucentymetrowe paski (powstaną drożdżówki w kształcie ślimaka). Drożdżówki odstaw jeszcze na pół godziny, aby wyrosły ponownie. W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni. Na koniec posmaruj drożdżówki roztrzepanym, jajkiem. Posyp je kruszonką. Wstaw drożdżówki i piecz je około 18 minut, do czasu aż się zarumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz