TARTA CYTRYNOWO-POMARAŃCZOWA

Zima coraz bliżej. Nic tak nie rozgrzewa, jak gorące ciastko z kremem cytrynowym i pomarańczową bezą szwajcarską. Warto spróbować, szczególnie, że sezon na cytrusy na dobre rozpoczął się w sklepach.

Lista zakupów


Kruche ciastko


100 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
100 g cukru pudru

Lemon curd


3 żółtka
100g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g masła
sok z 2 cytryn
skórka otarta z pół cytryny

Pomarańczowa beza szwajcarska


3 białka
180 g ukru
skórka otarta z jednej pomarańczy

Przygotowanie


Kruche ciastko


Masło zagnieć z proszkiem do pieczenia, mąką i cukrem pudrem. Na koniec dodaj jajko. Ciastem wyklej foremki do pieczenia (użyłam kokilek do fondanta), wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Tak przygotowane foremki wstaw do lodówki na około godzinę.

Przygotuj piekarnik, rozgrzej go do 180 stopni. Wstaw ciastka na około 20 minut, aż się ładnie zarumienią.

Lemon curd


Żółtka ubij z cukrem na biało. Na koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. W międzyczasie zagotuj masło z sokiem z cytryny i skórką. Gdy osiągnie temperaturę wrzenia, dodawaj go wąskim strumieniem do jajek, cały czas miksując.

Masę przełóż do rondelka, w którym był gotowany sok. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje i osiągnie konsystencję budyniu.

Pomarańczowa beza szwajcarska


Białka ubij na parze, dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie całkowicie sztywna, dodaj do niej skórkę pomarańczową i wymieszaj delikatnie łyżką. 

Na ciepłe kruche ciastko ułóż około dwie łyżeczki lemon curd. Następnie ułóż na nim bezę szwajcarską. Bezę opal za pomocą palnika.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DEKONSTRUKCJA SERNIKA

TORT PAVLOWEJ Z MALINAMI I MARAKUJĄ

DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ